Er bestaan geen tovermiddelen; wel essentiële oliën en andere remedies

wo, 03/04/2013 - 11:42 -- Helen Panneman

Door samen te werken in het HeelDier collectief raak ik steeds meer en beter doordrongen wat enerzijds holistisch denken is en anderzijds van het gegeven dat er geen tovermiddelen bestaan. Elke complementaire discipline en  elke reguliere discipline in de gezondheidszorg heeft haar meerwaarde, haar rol en kan positief bijdragen. Ieder trekt de jas aan die hem of haar past, zowel hulpgever als hulp zoeker, zowel voor dieren als voor mensen. Als homeopaat en aromatherapeut voor dieren werk ik met beide remedies erg graag. Essentiële oliën hebben de aangename eigenschap met hun geuren te verraden wat hun werking mogelijk kan zijn. Je ruikt de geur van een dennenboom, je ziet de boom voor je: sterke wortels, hoog de lucht in. Dat wijst op gronding en stevigheid. Bomen spelen een grote rol in de omzetting van koolstof naar zuurstof: dat wijst op hulp voor de luchtwegen.

Een ander mooi duidelijk voorbeeld  is Vetiver, een gras, de olie wordt gedestilleerd uit de wortel. Ruikt heel aards. Wortels, stevig in de grond, wijst op aarden. Gras, niet kapot te krijgen, komt altijd weer naar boven: stevigheid, vooral emotioneel. Vetiver is tevens fijn om te gebruiken als je je omgeving te makkelijk bij je naar binnen laat komen.

Citrus oliën, als citroen, sinaasappel, grapefruit en limoen  geven vreugde, de vrolijke geel en oranje kleuren van de vruchten verraden al hun positieve werking op je humeur. De geuren zijn zoet en fris. Je wordt er vrolijk van, waardoor je concentratie verbetert en je immuunsysteem beter gaat werken.

Houdt je van geuren, ruikt dan eens wat een mooie zuivere biologische (dat is wel belangrijk) essentiële olie voor jou en je dier kan doen.