Frankincense en Mirre, de heilige oliën.

do, 27/12/2012 - 22:40 -- Helen Panneman

Rond de kerstdagen dringen de  gaven die de drie wijzen naar de kribbe brachten zich op: Goud, Wierook en Mirre. Wierrook en Mirre, beiden als essentiële olie geofferd. Deze essentiële oliën waren in die tijd zeer kostbaar en meer waard dan goud.

Frankincense of wierook, ook Olibanum genoemd wordt gedestilleerd uit de hars van de Boswella Carteri. Frankincense is al duizenden jaren in gebruik bij religieuze en andere ceremonies en altijd beschouwd als een helende olie voor tal van kwalen, geassocieerd met een lang leven en het geheugen. In de Bijbel wordt deze olie vele malen genoemd. Nu weten we dat Frankincense  een hoge trillingsfrequentie heeft, wat het hele organisme naar een hogere frequentie brengt, rustgevende componenten bevat en een diepere ademhaling bevordert. Dit laatste verklaart waarom de inzet bij meditaties zo effectief is. Frankincense stimuleert en reguleert de Qi energie in het lichaam en kalmeert de zenuwen. Tegelijk is ze ook “uplifting”, de intelligentie werking van complete stoffen. Zelf vind ik hem ook heerlijk ruiken,  naar hars en kruiden een beetje een dennengeur ook, en ik ken een aantal mensen die er zeer goed op slapen.

Mirre: komt uit dezelfde familie als de Frankincense (Buseraceae) is ook al zeer lang bekend en in gebruik en van oudsher een essentiële olie ter bevordering van een gezonde huid. Mirre wordt gedestilleerd uit de hars van de boom Commiphora myrrha. Mirre kalmeert de zenuwen, is effectief bij keelinfecties, balanceert en maakt een brug tussen het spirituele en het fysieke lichaam. Ook een mooie meditatie olie, die kruidig en wat rokerig, zacht en warm ruikt.