Toepassen en gebruik van essentiële olien

“Hoewel men bij het lopen af en toe valt, kan en mag men niemand het lopen verbieden”.

Wees altijd gematigd met de inzet van essentiële oliën. Gebruik je gezond verstand en ga op tijd naar de huisarts of dierenarts. Ken je eigen grenzen en wees kritisch naar jezelf. Bij twijfel: vraag een specialist om advies.

Kies zuivere biologosche kwaliteit! Bijvoorbeeld de oliën van Young Living (allemaal biologisch) of Sjankara (hier opletten dat je de biologische kwaliteit of wilde teelt kiest).

Toepassen

De meeste bekende en toegepaste vorm van essentiële olie is verdampen. Daarom wordt ook wel over aromatherapie gesproken. Zuivere essentiële oliën kun je beter niet in een aromalampje laten verdampen, dan verbranden ze! Als je ze wilt verdampen kies dan liever een goede diffuser, die hier speciaal geschikt voor is.

Inhaleren

Inhaleren van therapeutische oliën is de meest gebruikte toepassing en gaat als volgt:

1. één druppel olie in een handpalm te druppelen,
2. met twee handen drie keer met de klok mee rond wrijven,
3. beide handen voor je neus houden en inhaleren,
4. masseer wat resteert lekker in je hals of doe wat op je borst. De olie blijft zo de hele dag bij je.

Toepassing op hond of paard

Op deze manier biedt je ook de oliën aan voor je hond of paard. Wrijf een druppel olie in je handen en houdt dit voor zijn of haar neus. Laat inhaleren en wrijf de overige olie lekker op de boeg van
hond of paard. Zo inhaleren zij nog de olie die in de vacht blijft hangen.

Blijf altijd uit de beurt van ogen en doe nooit essentiële olie in een oor. Toepassen van een essentiele olie bij een paard
Wrijf ook niet direct op de neus, maar inhaleer of laat inhaleren en wrijf er zacht omheen.

Een tweede mogelijkheid is om al dan niet verdund (afhankelijk van de olie) op de huid aanbrengen. Zuivere oliën, bij lage temperaturen gedestilleerd, worden gemakkelijk door de huid opgenomen. Niet elke olie kan onverdund op de huid worden aangebracht. Als je het niet zeker weet: verdun dan altijd 1:1 met een basis olie zoals jojoba- of amandelolie.

Andere toepassingen

Een massage met een basisolie en een of enkele druppels essentiële olie naar keuze kan heerlijk zijn. Of doe enkele druppels in bad. Vermeng dan echter altijd de essentiële olie eerst met de badolie voordat je deze in het badwater doet.

Enkele essentiële oliën zijn ook geschikt om inwendig te gebruiken. Inname vraagt echter om deskundig advies en deze toepassing wordt hier niet beschreven.

Een belangrijk uitgangspunt is: vind je de olie niet lekker ruiken, of staat deze je tegen, gebruik hem dan niet. Dit geldt zeker voor je hond of paard: wijzen zij de olie die je gekozen hebt af, dan is deze waarschijnlijk niet de juiste keuze. Realiseer je dat een hond bijvoorbeeld vier keer zo scherp ruikt als een mens; hij heeft vier keer zoveel reuk receptoren als wij.