Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (regel 2405 van /home/arbvdheide/public_html/includes/menu.inc).

Welke dieren wel en welke niet?

Essentiële oliën zijn niet geschikt voor alle dieren. Mensen, honden en paarden hebben een overeenkomstige metabolisme. Voor mensen, honden en paarden kunnen in principe alle essentiële oliën goed worden gebruikt (behoudens allergische reacties), mits de toepassingsregels in acht worden genomen.

Katten hebben een ander metabolisme dan mens, hond en paard. Zij kunnen bijvoorbeeld beta-caroteen niet omzetten in vitamine A. Tevens hebben zij een grote vitamine B6 behoefte; meer dan 4x zoveel als een hond. Drugs als morfine worden zeer langzaam afgebroken. Daarnaast kunnen katten bijvoorbeeld geen phenolen afbreken; een stof die in veel essentiële oliën voorkomt. De phenolen blijven in het lichaam en kunnen zich uiteindelijk fysiek manifesteren middels overgeven of diarree of mentaal door verward of ongecoördineerd gedrag.

Bovendien hebben katten een zeer gevoelige dunne huid. Geef uw kat daarom niet zomaar een essentiële olie als remedie maar vraag advies aan een deskundige. Gebruik liever een hydrolaat of zoek het in een homeopathisch middel of Bach bloesem. Gebruik een diffuser (om essentiële olie te verspreiden) niet of spaarzaam.

Helen met kaketoes

Vogels zijn zeer gevoelig voor huishoudelijke toxinen. Wees zeer terughoudend in het verdampen en gebruiken van essentiële oliën in de buurt van vogels en gebruik alleen biologische therapeutische oliën!

Cavia’s en konijnen zijn erg kleine zoogdieren. Qua metabolisme kunnen zij essentiële oliën verdragen, maar u moet ze dan zeer verdund aanbieden.

Er is zeer weinig bekend over het gebruik van aromatherapie voor kleine zoogdieren dat ik er liever niet voor kies. Amfibieën en vissen matchen niet erg goed met essentiële oliën. Vissen leven in water en oliën lossen niet op in water. Voor amfibieën zijn essentiële oliën geen goede keus omdat ze zich vast zetten op de huid / schubben.